Björkfabriken i gransjön
På Björkfabriken låter vi i första hand naturen stå för designen. Vår ambition är att låta skogens och naturens naturliga former och mönster genomsyra våra produkter. Däremot är vi människor betydligt bättre än naturen på att hitta lösningar som gör att designen blir en produkt som sedan kan packas och skickas till våra kunder. Detta tycker vi är ett bra samarbete mellan människa och natur.
Holistisk råvarufabrik
I trakterna kring Kuusijärvi i den svenska Tornedalen är fortfarande självföryngring i skogen vanligt. Det innebär att skogen själv nyproducerar de träslag som är bäst lämpade för just den marken. Här är markerna friska och näringsrika vilket ger bra förutsättningar för björk och gran att växa. Även ortsnamnet bekräftar just detta då Kuusijärvi betyder gransjön på svenska. Friväxande björkar är pionjärträd vilket innebär att de gärna etablerar sig först av träden. När björken kommit en bit på väg så vaknar granen till liv. Granen är ett sekundärträd som vill ha skydd av ett annat träd och som dessutom trivs på liknande marker som björken. Björken brukar kallas för granens moder just på grund av detta. När sedan björken nått en viss storlek är det dags att ta bort den för att ge växtkraften till granen istället. När sedan granarna blivit fullvuxna och avverkas så startar björken om hela förloppet igen. De insatser vi gör i skogen är mest
inriktade på att stödja det naturliga kretsloppet.
Surfällning agerar naturlig virkestork
En björk innehåller ca 60 % vatten vilket är väldigt mycket jämfört med andra träslag. Vår metod för att få bort merparten av vattnet är fälla, men inte kvista, björkarna på försommaren kort efter att löven slagit ut. När björkarna sedan legat i cirka tre veckor har löven blivit bruna vilket betyder att löven inte kan suga ut mer vatten ur stammen. Då har vattenhalten i träden sjunkit till cirka 30 % och det är dags att hämta hem träden från skogen.
Björk som inte spricker
Björkarna vi använder i vår produktion har stått extra tätt och har många levnadsår bakom sig vilket ni ser om ni räknar årsringarna snittytorna. Årsringar som ligger tätt betyder att virket är hårt och det något vi får erfara när vi sågar i björkarna. Det blir mycket filande och byten av sågklingor under arbetet.
Den stora fördelen med dessa hårda björkar är att risken för att sprickor i princip elimineras. Trots att vi ibland sågar väldigt tunna skivor av björken så får vi inga problem med sprickor vilket skapar bra förutsättningar för våra produkter att fortsätta se förstklassiga ut i många år efter att de lämnat oss på Björkfabriken.
Vi finns för att du ska kunna njuta av naturlig inredning från Björkfabriken.
Grundare och ägare / Hans Ylinentalo
(Ylinentalo är också släktgårdens namn i Kuusijärvi där verksamheten utgår från. Ylinentalo översatt till svenska betyder ”översta gården”.)
Länkar som vi rekommenderar: